https://www.zonopzononder.nl

Wintertijd en zomertijd

In de wintertijd zijn de dagen een stuk korter dan in de zomertijd. De nachten zijn lang en de dagen kort en in de zomertijd andersom. Tijdens de zomer is de zonsopkomst veel vroeger en de zonsondergang later op de dag. In Europa start de zomertijd op de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Zomertijd  is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Ezelsbruggetjes voor het verzetten van de klok:

  • In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit
  • WinTERUG